Accommodatie

Laatste update: September 5th, 2023

Als wielercub ben je vaak vooral het beste te zien onderweg: op weg naar, en bij wedstrijden in binnen- en buitenland, en op de weg, in het veld en op de baan voor trainingen. Maar het echte thuis van je club kan heel ergens anders zijn: je eigen accommodatie, bestaande uit parcours en/of kantine, is dé plek voor je leden om samen te komen, elkaar te leren kennen en zo een clubgevoel te ontwikkelen.

Maar voor jou als bestuurder komt er nog wel net iets meer bij kijken dan het uitdoen van de lampen en het vullen van de koelkast. Daarom hebben we hier alles op een rijtje gezet wat je echt moet weten over accommodaties en de kantine!

Richtlijnen

Mag je een accommodatie bouwen of verbouwen, maar heb je geen idee waar je mee moet beginnen? We hebben een document met een aantal aanbevelingen voor een wieleraccommodatie die rekening houdt met alle wielerspecifieke zaken. Dat document kun je hieronder downloaden.

Wieleraccommodatie - Richtlijnen

Baanverlichting

De basisrichtlijnen voor verlichting in de openbare ruimte zijn beschreven in de Nederlandse Richtlijn Openbare Verlichting 2011 (ROVL-2011) welke is opgesteld door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV).

Per sport zijn er specifieke normen voor verlichting, veelal in relatie tot het niveau waarop de sport wordt beoefend, zoals: 

  • Ter oriëntatie buiten is ten minste 10 lux op het loopoppervlak noodzakelijk;
  • Om objecten te markeren (als oversteekplaatsen/hellingbanen) buiten is 50 lux op het object minimaal;
  • Voor de oriëntatie binnen is ten minste 50 lux op het loopoppervlak noodzakelijk;
  • Om objecten binnen te markeren is ten minste 100 lux op het object noodzakelijk.

Beleidsplan Baanaccommodatie

Lees meer over het beleidsplan baanaccommodaties in het artikel Beleidsplan Baanaccommodaties‍.

Onderhoud  

Als je die accommodatie hebt, wat dan? Natuurlijk wil je de accommodatie zo lang mogelijk zo mooi mogelijk houden.  Door op tijd het nodige onderhoud te plegen, kunnen grote problemen in de toekomst voorkomen worden en zadel je latere besturen niet op met groot achterstallig onderhoud. De KNVB heeft in samenwerking met NOC*NSF en het Instituut voor Sportaccommodaties een document opgesteld wat je kan gebruiken om een onderhoudsplan voor je accommodatie te maken. Met zo’n onderhoudsplan heb je alles meteen duidelijk op een rijtje.

Onderhoudsplan (bron: KNVB)

Parcours

Een mooi wielerparcours is het uithangbord van je club. Een aantrekkelijk parcours biedt voor zowel beginners als gevorderden voldoende uitdaging en kan voor verschillende dingen worden ingezet. Alles wat je over wielerparcoursen moet weten lees je hieronder!

  • Ligt je focus op de weg, maar is het in de omgeving van je club echt niet haalbaar om een vast parcours te krijgen? Denk dan ook eens aan een semi-openbaar circuit. Dit is een parcours met tijdelijk afgesloten wegen, zodat er toch (trainings)wedstrijden of trainingen georganiseerd kunnen worden. Industrieterreinen lenen zich hier vaak goed voor. In overleg met de gemeente en met een paar hekken en waarschuwingsborden kun je zo toch nog vaak goed trainen.
  • Ga je een nieuw parcours aanleggen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk dan hieronder onze richtlijnen voor een nieuw wielerparcours en accommodatie. Ben je een BMX-club? Lees dan hieronder de richtlijnen van de UCI om aan de eisen voor een officiële baan te voldoen.
  • Kun je niet kiezen? Leg dan gewoon een parcours aan voor meerdere sporten! WV Ede heeft het al gedaan. Hun verhaal lees je hier.

Wieleraccommodatie - Richtlijnen

UCI BMX-baan - Richtlijnen

De kantinechecklist

De kantine is vaak het kloppend hart van de club. Ouders, sporters en vrijwilligers komen elkaar hier tegen en kunnen bijkletsen onder het genot van een kopje koffie. Maar er komt wel meer kijken bij het draaiende houden van een kantine; er zijn heel wat regels waar je als club mee te maken krijgt. Dus voordat je de koffie klaarzet, bekijk nog even alle dingen op deze kantinechecklist!

Alcoholgebruik en Tabakswet

Mag je zomaar alcohol schenken in je kantine? Nee. Het kan zijn dat je kantine onder de Drank- en Horecawet valt en je een vergunning van de gemeente nodig hebt om alcohol te schenken. Op de website van NOC*NSF vind je meer informatie en ook een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden. Klik daarvoor hier.

Ook als je geen vergunning nodig hebt, zijn duidelijke regels handig. Zo kan je met de Instructie Verantwoord Alcohol schenken je vrijwilligers bewust maken van het drankgebruik op een club.

Mag er gerookt worden in je kantine? Nee, behalve in speciaal hiervoor aangewezen en afgesloten rookruimtes. Meer informatie over de Tabakswet lees je in het document hieronder van NOC*NSF.

Checklist Drank- en Horecawet

Tabakswet - NOC*NSF

Sociale Hygiëne

Wil je alcohol gaan schenken en heb je daarvoor een vergunning nodig? Dan zul je ook een verklaring van Sociale Hygiëne nodig hebben. Sociale hygiëne houdt in dat alcohol zo verantwoordelijk mogelijk uitgegeven wordt. Hiervoor moeten ten minste twee vrijwilligers een examen afleggen bij hierin gespecialiseerde bedrijven.

Hygiënecode

Sociale Hygiëne is niet het enige waar je aan moet denken. Net als in de horeca is ook in de sportkantine ‘gewone’ hygiëne belangrijk. Daarom moeten sportkantines een hygiënecode opstellen. Dat klinkt lastig, maar met behulp van de regelhulp van NOC*NSF wordt het gelukkig een stuk makkelijker.

Brandveiligheid

Voor brandveilig gebruik moet er bij de meeste sportaccommodaties een gebruiksmelding worden gedaan bij de gemeente. Zo’n melding is gratis en kan snel gedaan worden. Via het omgevingsloket kan je een check doen om erachter te komen wat je nodig hebt. Daarnaast zijn er een aantal kleine hulpmiddelen verplicht die het voorkomen van een brand bevorderen. Denk hierbij aan exit-bordjes en brandblussers. Meer over het bevorderen van de brandveiligheid lees je hier.

Allergenen

Als sportkantine heb je de verplichting om desgevraagd informatie te geven aan gasten over allergenen, bijvoorbeeld eiwitten die een allergische reactie kunnen oproepen. Deze allergenenwet wordt vooral belangrijk op het moment dat je onverpakte levensmiddelen verkoopt. Hierbij moet je de consument meer uitleg kunnen geven over de allergenen die in deze middelen zitten. Zorg er dus voor dat er altijd achter de bar informatie te vinden is over wat er precies in de onverpakte levensmiddelen zit.  

Copyright

Altijd leuk om voor wat meer sfeer een muziekje op te zetten of een paar foto’s af te drukken en op te hangen. Maar helaas, ook hier zitten haken en ogen aan! BUMA/Stemra en Sena innen beide geld dat toekomt aan de makers van muziek. De hoogte van het bedrag dat moet worden afgedragen hangt af van verschillende factoren, zoals de muziekdrager die gebruikt wordt. BUMA/Stemra en Sena zullen vaak zelf contact met je opnemen over het afdragen van deze kosten, maar houd hier dus rekening mee in de begroting van je kantine.

In tegenstelling tot muziek, is er voor het gebruik van afbeeldingen geen officiële organisatie die dit regelt. Toch zit er standaard op alle foto’s auteursrecht; afspraken zul je dus zelf met de fotograaf moeten maken.

Videma is de organisatie die geld int voor makers van videobeelden. Dat houdt in dat als je gebruik maakt van een televisie, je hier ook geld voor af zal moeten dragen. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van het aantal uren dat de beelden vertoond worden.

Wil je weten wat je als club/organisator zelf moet doen en wat verloopt via de KNWU? Neem dan contact op via financien@knwu.nl voor de meest actuele informatie. Zie ook Tussentijdse afrekening en eindafrekening evenement‍.

Rekening houden met minder validen

Om ook aangepaste sporters de mogelijkheid te geven optimaal gebruik te kunnen maken van de accommodatie, is het bij een (ver)bouw(ing) belangrijk om hier rekening mee te houden. De stichting Onbeperkt Sportief heeft een compleet handboek opgesteld met richtlijnen om hier rekening mee te houden. Die richtlijnen kun je hieronder downloaden.

Binnenwerk Toegankelijkheid - Richtlijnen

Kantinebeheer

Om te zorgen dat alles in je kantine op rolletjes loopt, is het wel zo handig om vooraf een aantal dingen vast te leggen in een actieplan of beleidsplan. Hierin kun je onder andere afspraken maken over het wel of niet instellen van een kantinecommissie, het assortiment, voorraadbeheer, fooien, winstpercentages en betaalmogelijkheden.

Tandje erbij

Zin in meer? Met onderstaande tips haal je nog meer uit je sportkantine;

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dus waarom niet in je sportkantine? Daarbij kun je onder andere denken aan de volgende zaken:

  • Samen met andere clubs kun je goedkoop groene energie inkopen. Kijk hiervoor op sportstroom.nl.
  • Raak geïnspireerd door andere sportclubs. Op https://www.duurzamesportvereniging.nl/praktijkvoorbeelden/ lees je voorbeelden van sportclubs door het hele land of lees op sport.nl hoe je steeds duurzamer kunt worden.
  • VWS heeft subsidies beschikbaar gesteld voor sportclubs die willen investeren in duurzaamheid. Hier lees je of je daarvoor in aanmerking komt.

Gezonde sportkantine

Wil je ook meer bieden dan alleen een vette hap of snelle suikers? Op gezonde sportkantine lees je hoe je het assortiment van je kantine makkelijk kunt verbreden én gezond kunt houden.