Anti-doping: Praktische Info en Handige links

Laatste update: September 4th, 2023

Op deze pagina geven we je praktische info en handige links met betrekking tot: dopingregels, tips, het dopingreglement, de dopinglijst, medicijngebruik, de Dopingwaaier App, Whereabouts, doping in je vitaminepil, dopingcontroles, drugs en overige belangrijke zaken.

Dopingregels: de basics

Bekijk hieronder de video over de basics van de dopingregels. In de volgende punten lees je nog meer informatie.

Algemene tips voor een schone sport

In de video hieronder zie je diverse tips die we hierna wat meer gaan toelichten.

Dopingreglement

De KNWU heeft een overeenkomst met het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit betekent o.a. dat de leden van de KNWU zich dienen te houden aan het Dopingreglement van het ISR.

De meest actuele informatie kun je vinden via de website van de ISR: https://www.isr.nl/doping/reglementen.

Dopinglijst

Je bent als sporter altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt. Het is daarom van belang alle medicijnen en voedingssupplementen vooraf goed te controleren op de aanwezigheid van doping. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

Je kunt via de website van de Dopingautoriteit de WADA Dopinglijst vinden en een Verbodenstoffenlijst en een lijst van toegestane geneesmiddelen. Ga daarvoor naar https://www.dopingautoriteit.nl/juridisch/dopinglijst.

Delete

Let op!

Per 1 januari 2023 is de Dopinglijst 2023 in werking getreden. De Dopinglijst 2023 bevat een aantal relatief kleine wijzigingen ten opzichte van de Dopinglijst 2022 en deze kun je vinden op https://www.dopingautoriteit.nl/nieuws/2022-12-01_dopinglijst-2023-en-2024. Je leest er ook welke wijziging(en) voor komend jaar reeds zijn aangekondigd.

Dopingvragen via WhatsApp

Twijfel je of een bepaald geneesmiddel of voedingssupplement toegestaan is? Of heb je een andere vraag die te maken heeft met doping? Dan kun je deze vanaf nu ook via WhatsApp aan de Dopingautoriteit stellen. Gebruik hiervoor het mobiele nummer 06-11226200.

Dopingwaaier App

De Dopingwaaier is altijd één van de belangrijkste middelen geweest in de voorlichting van topsporters en sportbegeleiders. Voorheen werd deze – zoals de naam al aangeeft – als geplastificeerde waaier uitgebracht. Vanaf 2014 is de Dopingwaaier aangepast en omgezet in een App (iOS en Android) en een mobiele website (voor de overige systemen). Hier lees je meer én kun je hem downloaden.

De Dopingautoriteit heeft verschillende onderwerpen ook uitgewerkt op hun website in kun je hier vinden. Enkele vermelden we hier:

Geneesmiddelen

Als (top)sporter kun je niet alle geneesmiddelen zomaar gebruiken. Er zijn namelijk redelijk veel geneesmiddelen die dopinggeduide stoffen bevatten. Daarom heeft de Dopingautoriteit de Dopingwaaier App ontwikkeld.

Bij Geneesmiddelen controleren in de App kun je alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen (en de bijhorende werkzame stoffen) controleren op de aanwezigheid van doping. Deze middelen zijn te herkennen aan een RVG-nummer op de verpakking. Uit het zoekresultaat blijkt direct of het toegestaan is. Hierbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen binnen wedstrijdverband en buiten wedstrijdverband. Lees verder op deze pagina.

Doping in je vitaminepil (voedingssupplementen)

Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met doping. Hierdoor loop je onbewust het risico positief testen bij een dopingcontrole. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren, is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Gebruik daarom alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen. Zo houd je het risico op een positieve controle zo klein mogelijk. Lees verder bij https://www.dopingautoriteit.nl/magdit/voedingssupplementen.

Drugs

Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband zijn ze dus toegestaan. Maar let wel op! Cannabis is bijvoorbeeld enkele weken tot maanden na gebruik nog te vinden in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief! Lees hier meer over de verschillende soorten drugs. Lees verder bij https://www.dopingautoriteit.nl/magdit/drugs.

Dispensatie aanvragen (TUE)

Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar een ontheffing voor aanvragen. In Nederland wordt dit een dispensatie genoemd. In het buitenland wordt vaak de term Therapeutic Use Exemption (TUE) gebruikt. Kom je dus in aanmerking voor dopingcontroles, kijk dan op www.dopingautoriteit.nl/GDS waar je de dispensatie dient te regelen. Lees hier de dispensatiebijlage en/of bekijk de video hieronder. 

Wanneer de Dopingautoriteit heeft aangegeven dat jouw medicijngebruik is toegestaan, moet je dit alleen vermelden op de formulieren in het geval dat je wordt opgeroepen voor een anti-doping test bij een wedstrijd.

Whereabouts

Sporters die behoren tot de zogenaamde nationale Testing Pool moeten hun whereabouts aanleveren bij de Dopingautoriteit. Tot deze Testing Pool behoren onder andere sporters met een A-, B- en HP-status van NOC*NSF. Of een sporter lid is van deze Testing Pool en vanaf wanneer de sporter zijn of haar whereabouts moet aanleveren wordt officieel bekend gemaakt middels een brief van de Dopingautoriteit. Lees hier de whereaboutsbijlage.

Dopingcontrole

Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontrole. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Heb je nog nooit een dopingcontrole ondergaan? Lees dan verder bij Informatie dopingcontroles‍ en bekijk de video's met uitleg.

Let op! Je dient na een wedstrijd altijd te controleren of je geselecteerd bent voor een dopingcontrole. Zelfs als je halverwege de koers uitstapt of totaal geen dopingcontrole verwacht.

Delete

Lees ook: 'Goed voorbereid naar dopingcontrole'

Met de reeks aan Inside-Out verhalen vertellen we graag wat we doen, waarom bepaalde beslissingen worden genomen en wat de overwegingen zijn. In bovenstaand artikel (juli 2022) gaat het over dopingcontroles.

Overige onderwerpen

Bekijk de website van Dopingautoriteit en zoek op onderwerp. Of kijk bij Veelgebruikt, zoals onderstaande artikelen:

Anti doping programma's

Be Proud  

Het programma Be PROUD, een initiatief van de Dopingautoriteit heeft als doel het vieren en extra stimuleren van schone sport. Er worden ontzettend veel schone sportprestaties neergezet en dat is iets om trots op te zijn! Tegelijkertijd weten we dat het niet altijd makkelijk is om schoon te blijven presteren. Lees verder bij Be PROUD‍.

100% Dope Free  

In 2018 is de Dopingautoriteit gestopt met het programma 100% Dope Free. Het programma was erop gericht de dopingkennis van de (aankomende) topsporter te optimaliseren en de houding en gedrag ten aanzien van dopinggebruik gunstig te beïnvloeden.

Het programma heeft meer dan 10 jaar gelopen en zo’n 35.000 mensen hebben zich aan het programma verbonden door middel van het tekenen van het 100% Dope Free – True Winner statement. Het 100% Dope Free – True Winner statement was een initiatief van de AtletenCommissie van NOC*NSF en de Dopingautoriteit.

Het programma bestond uit drie elementen: tekenen van het statement, True Winners (ambassadeurs), en aanwezigheid bij sportevenementen. Hieronder kun je lezen hoe over deze elementen werd gecommuniceerd tijdens de looptijd van het programma.

Vragen?

Heb je na het lezen van de bovenstaande informatie nog vragen?
Stuur dan een e-mail naar de Dopingautoriteit via dopingvragen@dopingautoriteit.nl.
Of stel je vraag via WhatsApp via 06-11226200. De complete uitleg staat op de site van de Dopingautoriteit. Klik hier voor die uitleg.