Beginnen met fietsen

Beginnen met mountainbiken

Mountainbiken – De basis

Bergen? Die heb je niet nodig om je uit te leven op een mountainbike. In Nederland vind je namelijk tal van uitdagende routes die het uiterste van je fietsbeheersing vergen. Dus laat die brede banden maar rollen! Lees hieronder meer om te kunnen beginnen.

Wat is mountainbiken?

Allereerst een stukje historie. Net als BMX stamt het mountainbiken uit Amerika. In de jaren '70 kreeg de sport voet aan grond in Europa en sindsdien nam de populariteit snel toe. In 1996 kreeg mountainbiken zelfs een Olympische status. Wie er kampioen werd? Juist: onze eigen Bart Brentjens!

Welke mountainbikewedstrijden zijn er?

Van extreme marathons tot snelle afvalraces, mountainbiken biedt het allemaal. Maar wat kun je verwachten?

 • Cross country
  Bekend met veldrijden? Dan zal een cross country-wedstrijd je niet onbekend voorkomen. Net als in het veld fiets je over een afgesloten parcours van een paar kilometer. Een uitdagend traject vol smalle paden, beklimmingen, rock gardens en technische afdalingen. Een cross country-wedstrijd duurt langer dan een veldrit en kunstmatige hindernissen als balkjes en trappen ontbreken.
 • Marathon
  In een mountainbike marathon komt het aan op je uithoudingsvermogen. Je wedstrijd duurt namelijk tussen de 80 en 100 kilometer. Starten doe je als peloton, maar onderweg is het ieder voor zich. Is een marathon je te kort? Schrijf je dan in voor een ultramarathon. Goed voor een afstand van 200 kilometer, of méér!
 • Downhill
  In deze spectaculaire sport draait het om tijd. Je doel is immers om zo snel mogelijk van boven naar beneden te komen. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen die je fietstechniek flink op de proef stellen.
 • Fourcross
  Ook bij een fourcross probeer je zo snel mogelijk een hindernisbaan af te fietsen. Dat doe je niet alleen, maar tegelijk met drie concurrenten. De eerste die over de finish komt, heeft gewonnen.
 • Streetrace
  Vergeet de bossen en de bergen; streetracen doe je gewoon op de verharde weg. Zie het maar als een combinatie van een wielercriterium en een MTB-wedstrijd. Je fietst tegen de klok en moet onderweg verschillende hindernissen nemen. Spektakel gegarandeerd!
 • Eliminator
  Nóg zo’n snelle sport is de eliminator. In deze afvalrace neem je het op tegen drie concurrenten. Na elke heat gaan de twee beste renners door naar de volgende ronde.
 • Bike Trial
  Bij Bike trial draait het maar om één ding: behendigheid. Als trial-rijder overwin je obstakels met je fiets, zonder een voet aan de grond te zetten. Een jurylid kijkt toe of je ergens een foutje maakt. Dat kost je namelijk strafpunten, en daar wil je er natuurlijk zo min mogelijk van hebben.

Hoe ziet een mountainbike eruit?

Mountainbiken kan er ruig aan toe gaan. Daarom heb je een stevige fiets nodig, inclusief vering, schijfremmen en profielbanden. Uiteraard draag je ter bescherming een helm. Bij risicovolle sporten als downhill en fourcross kun je zelfs niet zonder een integraalhelm.

Wanneer begint het wedstrijdseizoen?

Eigenlijk kun je het hele jaar mountainbikewedstrijden rijden. In het najaar en de winter staan er al enkele (ultra)marathons op het programma. Ook het strandraceseizoen barst dan in alle hevigheid los.
De cross country-kalender begint in het voorjaar. Vanaf dat moment kun je onder meer meedoen om het klassement in de SsangYong Benelux Cup en de Nationale Cup.