Beginnen met fietsen

Beginnen met veldrijden

Veldrijden – De basis

Modder, zand, sneeuw… Je snapt het al: veldrijders zijn niet bang om vies te worden. Ons motto luidt dan ook al jaren: No mud, no glory! Ontdek alles over deze winterse wielersport. Lees hieronder meer om te kunnen beginnen.

Waar kun je veldrijden?

In het bos, door een weiland, over het strand; je kunt het zo gek niet bedenken of je komt het tegen in een veldrit. Bovendien zijn er tal van kunstmatige hindernissen op het veldritparcours. Zo moet je over balkjes springen, bruggen beklimmen en traplopen.

Klaar voor de cross? In de wintermaanden kun je elke week het veld induiken voor een mooie veldrit. Bekijk hier de wedstrijdkalender.

Hoe ziet een veldritfiets eruit?

Veldritfietsen lijken op het eerste gezicht veel op racefietsen. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen. Net als mountainbikes hebben crossfietsen profielbanden, zodat je beter door het zand en de modder kunt ploegen. Deze banden zijn wel wat dunner dan de brede MTB-banden. Een bidonhouder ontbreekt op je fiets. Je frame moet nu eenmaal goed op je schouder passen om hindernissen te nemen.

Heb je tijdens de wedstrijd een probleem met je fiets? Geen nood. In de materiaalzones mag je van fiets wisselen.

Hoe lang duurt een veldrit?

Hoe lang je wedstrijd duurt, hangt af van je leeftijdsklasse. De jongste crossers fietsen twintig minuten, terwijl de profs soms langer dan een uur koersen. Vergeleken met wegwedstrijden lijkt dat kort, maar een veldrit is vele malen intensiever.

Competities

In Nederland worden verschillende competities georganiseerd die allemaal onder auspiciën van de KNWU vallen.