Opleiding - Jury

Gepubliceerd op 16 mei 2017, Geupdate op 24 juli 2018

Wielrennen is één van de moeilijkste wedstrijdsporten. Elke koers kent namelijk één winnaar en een heel peloton dat geen ereplaats haalt. In de strijd om de eeuwige roem wordt alles uit de kast gehaald om op het podium terecht te komen.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat regels nodig zijn om de wedstrijden veilig en ordelijk te laten verlopen. Om dit te handhaven moet je heel wat in je mars hebben. Deze alleskunners zijn dé juryleden van de KNWU. Zonder jury geen koers! Lees hieronder meer over deze opleiding.

Het is leuk

Altijd al bij de finish willen staan, voor een goede uitslag willen zorgen en de veiligheid van de renners willen bewaken? Dat kan! Als jurylid van de KNWU kun je in een leuk team, samen met organisatoren en renners, voor een super spannende wedstrijd zorgen. Dit kan op verschillende niveaus; van regionale criteriums tot wereldkampioenschappen.

Wat ga ik dan doen?

Jury zijn is een verantwoordelijke en dynamische taak. Geen wedstrijd, peloton of parcours is hetzelfde en er liggen constant onverwachte dingen op de loer. In een split second moet je als jurylid beslissingen nemen. Als je daar de snelheid van het peloton en de bijzondere situaties bij optelt, dan kun je je voorstellen dat je hier heel erg scherp voor moet zijn!

Hoofdtaken

De hoofdtaken van juryleden zijn het zorgen voor een goed verloop van de wedstrijd en het waarborgen van de veiligheid van de renners. Maar het belangrijkste is natuurlijk het verzorgen van de juiste uitslag. Om tot een goede uitslag te komen handhaven juryleden de reglementen en grijpen ze in bij overtredingen. Op wedstrijddagen zijn de juryleden, samen met de organisatoren, verantwoordelijk voor het evenement.

Praktijkgericht

De juryopleidingen van de KNWU hebben als doel de kwaliteit van de jury(corps) in de wielersport te vergroten. Met ingang van 2012 zijn de opleidingen competentiegericht ingedeeld volgens de niveaus van de Kwalificatiestructuur Arbitrage (KSA) van het NOC*NSF.

Door het competentiegericht opleiden zijn de opleidingen meer praktijkgericht en wordt er meer aandacht besteed aan het toepassen van de reglementen en persoonlijke vaardigheden, zoals effectief communiceren en samenwerken met collega’s.

Niveaus

De opleidingen van de KNWU voldoen aan de Kwalificatiestructuur Arbitrage (KSA) met een niveau-aanduiding 1 t/m 5. De KNWU verzorgt de opleidingen voor de niveaus 2 t/m 4. Een korte toelichting per niveau opleiding vind je hieronder. Meer informatie over juryleden bij BMX verwijzen we je graag naar deze pagina.

 1. Niveau 1 is er niet binnen de wielersport;
 2. Niveau 2 is bedoeld voor beginnende juryleden. Als jurylid 2 werk je onder verantwoordelijkheid van de voorzitter of wedstrijdleider en draag je geen eindverantwoordelijkheid;
 3. Niveau 3 is bedoeld voor reeds gekwalificeerde juryleden die de jury A-cursus of de niveau 2 cursus gevolgd hebben. Als jurylid 3 heb je zelfstandige taken, maar werk je onder eindverantwoordelijkheid van de voorzitter of wedstrijdleider;
 4. Niveau 4 is bedoeld voor reeds gekwalificeerde juryleden die minimaal jury B of de niveau 3 cursus gevolgd hebben, voldoende praktijkervaring hebben opgedaan en op basis van hun huidige functioneren geschikt zijn om door te stromen naar niveau 4. Als jurylid 4 ben je actief als wedstrijdleider of voorzitter, leid je de wedstrijden en ben je eindverantwoordelijk;
 5. Niveau 5 zijn de (inter)nationale opleidingen van de UCI.

Opleidingstraject

Een opleidingsniveau bestaat uit verschillende deelkwalificaties (zie de download onderaan deze pagina). Dit zijn juryfuncties waarvoor je wordt opgeleid. Je kunt kiezen om één of meerdere deelkwalificaties te gaan behalen. Het bepalen van je deelkwalificatie(s) gebeurt in overleg met de consul van het betreffende district. De opleiding start, afhankelijk van het niveau, met een kick-off bijeenkomst waarin je de benodigde basisinformatie ontvangt van het niveau waarvoor jij wordt opgeleid. Na de kick-off ga je onder begeleiding van je praktijkbegeleider aan de slag met jouw  werkboek. Tijdens dit traject loop je mee tijdens wedstrijden. Welke wedstrijden dit zijn wordt in overleg met de consul bepaald. Naar behoefte en afhankelijk van het niveau wordt er nog een terugkombijeenkomst georganiseerd.

Proeven van bekwaamheid (PvB)

De afronding vindt plaats door middel van het afleggen van één of meerdere PvB’s (Proeven van Bekwaamheid). De PvB kan bestaan uit een portfolio- en/of een praktijkbeoordeling. Een portfolio is een verzameling van bewijzen waarin je aantoont over de benodigde competenties voor het betreffende niveau te beschikken. Concreet betekent dit dat je het compleet ingevulde werkboek inlevert bij de afdeling Opleidingen. Bij een praktijkbeoordeling wordt je tijdens een wedstrijd door een PvB-beoordelaar beoordeeld op je functioneren. Een praktijkbeoordeling is van toepassing op de niveau 3 en 4 opleiding. Wanneer aan alle competenties is voldaan ontvang je het diploma behorende bij de gekozen deelkwalificatie(s).

Voorwaarden voor deelname

Voor het deelnemen aan een van de opleidingen zijn de volgende instroomeisen vastgesteld:

Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4
Een lidmaatschap van de KNWU Een lidmaatschap van de KNWU Een lidmaatschap van de KNWU
Leeftijd: 18 jaar of ouder Leeftijd: 18 jaar of ouder Leeftijd: 18 jaar of ouder
Niveau 2 deelkwalificatie Niveau 3 deelkwalificatie

Data, duur en locatie

Opleiding: Jury niveau 2 commissaris

Datum Zaterdag 6 oktober 2018
Tijd 09.00 - 16.00 uur
Kosten € 45,-
Locatie KNWU (Papendallaan 49, 6816 VD Arnhem)
Max. aantal deelnemers n.t.b.

Maak je interesse in ieder geval altijd kenbaar aan de consul van jouw district. De duur van je opleiding is afhankelijk van je snelheid in de uitvoering van de praktijkopdrachten en het aantal deelkwalificaties. De informatiebijeenkomst omvatten 3 tot 4 dagdelen.

De niveau 2 opleidingen worden decentraal of centraal aangeboden, afhankelijk van het aantal cursisten per district. De niveau 3 en 4 opleiding wordt altijd centraal in het land aangeboden (Apeldoorn of Amersfoort).

Dag op de jurywagen

Ter kennismaking is het mogelijk om een dag op de jurywagen mee te lopen. Ben je daarna enthousiast, dan kun je een jurycursus volgen bij de KNWU. De Jury niveau 2 cursus is bestemd voor beginnende juryleden. In 3 bijeenkomsten en een praktijkgedeelte verkrijg je alle benodigde kennis en vaardigheden om als jurylid aan de slag te gaan. Daarna kun je als jurylid criteriums en jeugdwedstrijden jureren. Je wordt in de praktijk begeleidt door een ervaren juryofficial. Lees hier verder.

Heb je vragen of wil je je aanmelden, mail dan naar: juryworden@knwu.nl of bel met: 085-070 1922.

Jurydagen

 • Jury algemeen
  De jaarlijkse applicatiedag voor gediplomeerde juryleden vindt plaats tijdens de voorjaarsvergadering.
  Alle juryleden worden hiervoor uitgenodigd. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
 • Baanjury wielrennen
  Jaarlijks wordt er een applicatiedag voor baanjuryleden georganiseerd. Tijdens deze dag worden juryleden die actief zijn op de baan op de hoogte gebracht van de veranderingen op het gebied van baanreglementen. De uitnodiging voor de applicatie baanjury wordt via de consuls gestuurd.

Hoe word ik jurylid?

Juryleden zijn er, net als wedstrijden, op verschillende niveaus en voor verschillende sporten. De KNWU biedt per niveau een opleiding aan voor juryleden. Om een opleiding tot jurylid te volgen kun je jezelf inschrijven via mijnKNWU ('Opleidingen' > 'Inschrijven').