3 punten over anti-doping voor organisatoren

chevron_right

Table of Contents

Laatste update: September 4th, 2023

De KNWU staat voor een eerlijke, integere, schone en gezonde wijze van sport. Dit betekent dat we ook anti-doping zijn en hier actief beleid op voeren. Op deze pagina vind je 3 punten over anti-doping die voor jou als organisator van belang zijn.

Wat doet de KNWU tegen doping?

Naar aanleiding van alle dopingbekentenissen in de afgelopen jaren, hebben we onderzoek gedaan naar dopinggebruik in de wielersport. En dat niet alleen; we hebben ook een plan opgesteld om ervoor te zorgen dat de sport 100% clean wordt. Hoe we dat willen doen? Lees daar meer over bij Koersen op een schone sport‍.

Waar moet ik als organisator rekening mee houden?

Afhankelijk van het niveau van de wedstrijd kunnen er dopingcontroles worden uitgevoerd door ofwel de UCI of de Dopingautoriteit. Renners zijn verplicht mee te werken aan dopingcontroles; weigeren ze dit, dan kan dit gezien worden als een positieve test. Als organisator moet je medewerking te verlenen aan de uitvoering van dopingcontroles. Wanneer dit niet gebeurt en er geen mogelijkheid bestaat tot het uitvoeren van dopingcontroles na de koers, komt dit je op een boete te staan. De KNWU heeft echter ook een verantwoordelijkheid hierin.

Maar wat moet ik precies regelen?

De plek waar de dopingcontroles plaatsvinden moet vlakbij de finish zijn. Als dit logistiek niet mogelijk is, kan de organisator bij de UCI vragen om ontheffing van deze regel. Wat je verder nog moet regelen;

  • Een persoon die de ingang naar de dopingcontrole bewaakt;
  • De locatie waar de dopingcontrole moet plaatsvinden;
  • Tenminste één chaperonne per persoon die getest moet worden;
  • In samenwerking met de medewerkers vanuit het dopinginstituut moet voorzien worden in een lijst waarop de namen voor dopingcontrole gepubliceerd worden. Deze moet vlak voor de finish van de wedstrijd bekend zijn en moet verspreid worden, onder meer bij de finish en de plek waar de dopingcontrole is.

Je bent niet verantwoordelijk voor het wel/niet opdagen van de renners. Ook hoef je geen medisch toezichthouder te regelen of de benodigdheden voor de dopingcontrole. 

Vragen

Heb je nog vragen neem dan contact op via ons contactformulier.

Bekijk ook de informatie op Anti-doping: Praktische Info en Handige links.