Opleiding - Volger

Gepubliceerd op 16 mei 2017, Geupdate op 14 augustus 2018

Voor het begeleiden/volgen van een wielerwedstrijd dien je als bestuurder van een auto of motor in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, een basislidmaatschap en dien je een opleiding te volgen.

Er zijn verschillende gradaties en voorwaarden voor het niveau waarop je als volger gaat acteren. Voor sommige wedstrijden geldt dat er een KNWU-licentie dient worden aangeschaft.

Na het afronden van de opleiding volger kun je online, via mijnKNWU, je licentie aanvragen. Deze cursus worden zowel intern als extern gegeven. De interne cursussen vinden op doordeweekse avonden aan het begin van het seizoen plaats. Regelmatig worden vanuit de districten en organisatoren zelf een cursus verzorgd. Vragen hierover kunnen naar opleidingen@knwu.nl.

Internationaal

In wedstrijden op de internationale kalender is een KNWU-licentie altijd verplicht. Indien je niet in bezit bent van een KNWU-licentie, zoals bijvoorbeeld ploegleider of trainer, dient de KNWU-licentie volger aangevraagd te worden. Om deze licentie te kunnen aanvragen is het verplicht eerst de 'KNWU expertdag volger' bij te wonen. Deze dagen worden voor aanvang en begin van het wielerseizoen meerdere malen door de KNWU centraal aangeboden in Arnhem, maar daarnaast ook op verzoek en in overleg met organisatoren op locatie bij minimaal 12 deelnemers.

Nationaal

Op nationaal niveau wordt onderscheid gemaakt tussen één- en/of meerdaagse wegwedstrijden en de criteriums. In geval van de één- en/of meerdaagse wegwedstrijden dienen alle volgers in bezit te zijn van een KNWU-licentie of te vallen onder de eenmalige collectieve volgerslicentie die de organisator kan aanvragen. Bestuurders die acteren onder deze eenmalige collectieve volgerslicentie zijn verplicht de voor de wedstrijd uitgeschreven instructiebijeenkomst bij te wonen.

In nationale criteriums voldoet een basislidmaatschap en wordt voorafgaand aan de wedstrijd door de voorzitter van de jury een korte instructie verzorgd voor alle volgers.

Cursusdagen

Data Tijd Locatie(s)
ntb
ntb

Licentie

Na het bijwonen van de expertdag volger kan de licentie volger aangevraagd worden via ‘mijnKNWU’. Deze blijft het gehele kalenderjaar geldig en kan worden gebruikt in alle nationale en internationale wedstrijden. De kosten voor de licentie bedragen in 2018 € 47,-.