Meestgestelde vragen rondom de licentiegelden en contributies

Heb je een vraag over je lidmaatschap, licentie of contributie nu je tijdens de coronacrisis minder wedstrijden kan rijden? De meestgestelde vragen staan hieronder met het antwoord op de vraag. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mail naar support@knwu.nl.

Klik op de onderstaande linkjes om gelijk de meestgestelde vragen van de desbetreffende groep te zien.

Meestgestelde vragen basisleden

Door de crisis kan ik geen gebruik maken van mijn lidmaatschap. Kan ik mijn geld terugkrijgen of korting krijgen?
Als direct lid draag je in belangrijke mate bij in het voortbestaan van de KNWU. Door nu geld terug te storten of korting te geven brengen we de continuïteit van de KNWU in gevaar. Daarnaast bekostigen we met de contributie die aan het lidmaatschap is verbonden, niet alleen de deelname aan wedstrijden, maar is het ook mogelijk om wedstrijden te organiseren, talenten, trainers, ploegleiders en jury op te leiden en clubs te faciliteren. Daarnaast zijn we aangepaste trainingsprogramma’s aan het ontwikkelen met bijvoorbeeld onze trainingsapp, Fondo waarmee we inspelen op de actualiteit doordat samen trainen nu niet mogelijk is. De kosten van al deze zaken zijn zonder de financiële bijdrage van de lidmaatschapsgelden vele malen hoger. Kortingen geven op het basislidmaatschap zijn dan ook niet in het belang van de wielersport. 

Je kunt als lid wel gebruik blijven maken van alle ledenvoordelen die een lidmaatschap bij de KNWU heeft. Kijk hiervoor op deze pagina. 

Iwil mijn lidmaatschap per direct opzeggen. Kan dat?
Het basislidmaatschap loopt tot 31 december van dit jaar, maar je kunt op elk gewenst moment aangeven dat je jouw lidmaatschap volgend jaar niet meer wilt voortzetten. Je kunt het directe lidmaatschap per einde jaar stopzetten via MijnKNWU. Het basislidmaatschap afgesloten bij een club kun je via de club opzeggen. Zij geven dit dan aan ons door. 

Kan ik de automatische incasso tegenhouden van mijn direct basislidmaatschap?
Op basis van het verenigingsrecht ben je als lid gebonden aan de betalingsverplichtingen, zolang het lidmaatschap niet is opgezegd. Het basislidmaatschap loopt tot 31 december van dit jaar.

Meestgestelde vragen licentiehouders

Ik kan dit jaar minder wedstrijden rijden, waarom storten jullie de licentiegelden niet terug?
Als licentiehouder ben je erg belangrijk voor de KNWU en de continuïteit van de Nederlandse wielersport. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar een financiële compensatie voor onze leden, helaas zien wij daar momenteel geen ruimte voor in onze begroting en forecast. Door financiële compensatie te verlenen brengen we de continuïteit van de KNWU in gevaar.  De financiële bijdrage die je als licentiehouder levert aan de wielersport wordt gebruikt ter ondersteuning van organisatoren van wedstrijden en competities, het opleiden van kader en ter ondersteuning aan clubs om hun leden te faciliteren. Zonder deze bijdrage zijn de werkelijke kosten van deze zaken vele malen hoger. We vragen hiervoor je begrip. 

Krijgen huidige licentiehouders volgend jaar korting bij de aanschaf van een nieuwe licentie?
Je kan dit jaar misschien minder wedstrijden rijden dan dat je misschien wilt. Helaas kunnen we geen korting geven voor het volgende seizoen. Licentiegelden en inkomsten uit lidmaatschappen worden onder andere gebruikt om wedstrijden te organiseren, clubs te faciliteren en trainers, juryleden, ploegleiders en talenten op te leiden. Met een verminderde bijdragen in licenties worden deze zaken duurder.  

Wat heb ik nog aan mijn licentie als ik nu geen wedstrijden kan rijden?
We begrijpen dat je een licentie hebt aangeschaft zodat je wedstrijden kunt rijden. Echter staat de KNWU, nu alle wedstrijden zijn geannuleerd, ook niet stil. Onze medewerkers zijn bezig met het maken van protocollen en adviezen voor wanneer de trainingen en wedstrijden (verder) opgestart kunnen worden. Hiermee ondersteunen we de clubs en organisatoren. Hier kun je het plan van aanpak voor het opstarten van wedstrijden bekijken. Bekijk hier de wielersportspecifieke adviezen als aanvulling op het algemeen sportprotocol van NOC*NSF.

Kan ik mijn licentie opzeggen door het coronavirus?
Je licentie kun je niet opzeggen. Deze is een kalenderjaar geldig. Wel kun je besluiten om voor het nieuwe jaar geen licentie meer aan te vragen. Het is aan het begin van dit jaar wel mogelijk geweest om wedstrijden te rijden in het veld, op de baan en een paar op de weg. Daarnaast is het mogelijk om met je licentie goed verzekerd deel te nemen aan trainingen op en met de club en hopen we dit seizoen nog enkele wedstrijden in alle disciplines aan te kunnen bieden. Wij zijn hiervoor in goed overleg met NOCNSF, andere bonden en VWS.  

Wordt bijvoorbeeld het wegseizoen verder doorgetrokken zodat er nog wedstrijden ingehaald kunnen worden?
Volgens de routekaart van de overheid zijn wedstrijden pas vanaf 1 september weer mogelijk. Op dit moment zijn wij met wedstrijdorganisatoren, landelijke politie en plaatselijke overheden in gesprek om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. 

Meestgestelde vragen clubs

Wij zijn een kleine club met weinig leden en inkomsten. Kunnen wij korting krijgen op de contributie of uitstel van betaling?
Als wielerclub ben je ontzettend belangrijk voor de KNWU en we denken graag met je mee. Echter is het om de continuiteit van de KNWU te waarborgen van belang dat de contributiegelden wel worden voldaan. Mocht het voortbestaan van je vereniging in gevaar zijn, neem dan contact met ons op voor verder overleg. Dit kan via support@knwu.nl of via ons centrale telefoonnummer 085 – 070 1900. 

Er zijn op dit moment geen wedstrijdactiviteiten. Wat doet de KNWU nu voor ons als club?
De coronacrisis heeft veel van het voorbereidende werk dat is gedaan voor het wedstijdseizoen weg 2020 tenietgedaan. Wij kunnen helpen bij problemen met derde partijen, zoals de huur van de accommodatie. Voor hulp en tips bij het opstarten van trainingen kun je altijd contact met ons opnemen. Daarnaast ontwikkelen we richtlijnen en protocollen voor de wielersport in coronatijd. 

Onze clubleden hebben nog geen contributie van dit jaar betaald, kunnen wij ook in het najaar onze contributie aan de KNWU betalen?
De facturen voor de contributiegelden worden binnenkort verstuurd om deze ook binnen de gestelde norm te voldoen. Wanneer er betalingsproblemen ontstaan, neem dan contact met ons op voor verder overleg. Dit kan via support@knwu.nl of via ons centrale telefoonnummer 085 – 070 1900.

Krijgen onze leden korting als ze bijvoorbeeld een trainerscursus willen doen? 
Het is helaas niet mogelijk om korting te krijgen op opleidingstrajecten en andere producten van de KNWU. Deelnamekosten voor cursussen worden al grotendeels gefinancierd vanuit de KNWU-begroting. 

Kan onze club op een andere manier in aanmerking komen voor een compensatie?
Er zijn een aantal landelijke compensatieregelingen waar de club eventueel voor in aanmerking komt. 

 • NOW: loonkostensubsidie voor werkgevers met minimaal 20% omzetniveau. Klik hier voor meer informatie.
 • TOGS: tegemoetkoming voor direct getroffen ondernemers met fysieke vestiging, minimaal 4k omzetdaling en 4k vaste lasten over drie maanden. Klik hier voor meer informatie.
 • Banken: een aantal banken werken aan een pakket voor de sport, denk hierbij aan uitstel van aflossing en versoepeling van de voorwaarden. Klik hier voor meer informatie.
 • SWS: verruiming borgstelling voor verenigingen. Klik hier voor meer informatie.
 • Noodfonds: het kabinet stelt 110 miljoen euro extra beschikbaar om sportverenigingen te ondersteunen in de coronacrisis. Hoe deze regeling er verder uit gaat zien en hoe je dit kan aanvragen is nog niet bekend. 

Meestgestelde vragen organisatoren

Hoe zit het met de wedstrijdafdrachten die voor dit jaar al zijn voldaan?
Die worden teruggestort als de wedstrijd door het coronavirus is geannuleerd.  

Onze organisatie heeft door het coronavirus financiële problemen en kunnen de contributiegelden niet betalen, kan de KNWU helpen?
Als er sprake is van financiële problemen, neem dan vooral contact met ons op via support@knwu.nl of via ons centrale telefoonnummer 085 – 070 1900. Wij helpen graag. Ook in deze bijzondere tijd staan wij klaar om te ondersteunen waar dat kan.  

 Mijn wedstrijd is dit jaar geannuleerd door het coronavirus, kan deze dit jaar ingehaald worden wanneer er weer wedstrijden mogen worden verreden?
Volgens de routekaart van de overheid zijn wedstrijden pas vanaf 1 september weer mogelijk. Op dit moment zijn wij met de verschillende sporttakcommissies, wedstrijdorganisatoren, landelijke politie en plaatselijke overheden in gesprek om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Wanneer er meer ruimte komt om wedstrijden te organiseren worden organisatoren hierover geïnformeerd.  

 Krijgen organisatoren volgend jaar korting op de contributiegelden?
Als organisator ben je erg belangrijk voor de KNWU en de continuïteit van de Nederlandse wielersport. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar een financiële compensatie voor onze leden, helaas zien wij daar momenteel geen ruimte voor in onze begroting en forecast. Door financiële compensatie te verlenen brengen we de continuïteit van de KNWU in gevaar. De financiële bijdrage die je als organisator levert aan de wielersport wordt gebruikt ter ondersteuning van organisatoren van wedstrijden en competities, het opleiden van mensen en ter ondersteuning aan clubs om hun leden te faciliteren. Zonder deze bijdrage zijn de werkelijke kosten van deze zaken vele malen hoger. We vragen hiervoor jullie begrip. 

Kan onze organisatie op een andere manier in aanmerking komen voor een compensatie?
Er zijn een aantal landelijke compensatieregelingen waar de organisatie eventueel voor in aanmerking komt. 

 • NOW: loonkostensubsidie voor werkgevers met minimaal 20% omzetniveau. Klik hier voor meer informatie.
 • TOGS: tegemoetkoming voor direct getroffen ondernemers met fysieke vestiging, minimaal 4k omzetdaling en 4k vaste lasten over drie maanden. Klik hier voor meer informatie.
 • Banken: een aantal banken werken aan een pakket voor de sport, denk hierbij aan uitstel van aflossing en versoepeling van de voorwaarden. Klik hier voor meer informatie.

Meestgestelde vragen teams

Door het coronavirus vallen onze sponsoren weg, we kunnen de contributie nu niet betalen. Wat is er mogelijk? 
Teams zijn erg belangrijk voor de KNWU en de continuïteit van de Nederlandse wielersport. We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar een financiële compensatie voor onze leden. Helaas zien wij daar momenteel geen ruimte voor in onze begroting en forecast. Door financiële compensatie te verlenen brengen we de continuïteit van de KNWU in gevaar.  De financiële bijdrage die je als team levert aan de wielersport wordt onder andere gebruikt voor: 

 • Ter ondersteuning van organisatoren van wedstrijden en competities 
 • Het opleiden van mensen en nieuwe talenten 
 • Ter ondersteuning aan clubs om haar leden te faciliteren.  

Zonder deze bijdrage zijn de werkelijke kosten van deze zaken vele malen hoger. We vragen hiervoor jullie begrip. Mochten jullie hierdoor in financiële problemen komen en in aanmerking willen komen voor uitstel van betaling, neem dan contact met ons op voor verder overleg. Dit kan via support@knwu.nl of via ons centrale telefoonnummer 085 – 070 1900. 

De meeste wegwedstrijden zijn dit jaar geannuleerd door het coronavirus. Kunnen deze dit jaar nog ingehaald worden wanneer er weer wedstrijden mogen worden verreden?
Volgens de routekaart van de overheid zijn wedstrijden pas vanaf 1 september weer mogelijk. Op dit moment zijn wij met wedstrijdorganisatoren, landelijke politie en plaatselijke overheden in gesprek om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. 

Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Hieronder kun je aangeven welke andere soort cookies je wilt accepteren. Wil je meer weten? Bekijk dan onze privacy pagina.