Aansprakelijkheidsverzekering - Organisatoren

Gepubliceerd op 18 mei 2017, Geupdate op 23 juli 2018

Deze verzekering dekt zowel materiële schade als letselschade die door organisatoren, vrijwilligers en/of medewerkers van het evenement aan andere personen is toegebracht tijdens wielersportevenementen.

Risico’s van organisatoren

Als organisatie van het wielerevenement ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van deelnemers en begeleiding van deelnemers tijdens de wedstrijd. Maar ook voor vrijwilligers en verkeersregelaars die instructie krijgen van jou als organisatie. Als de veiligheid in gevaar komt tijdens een wedstrijd kan een organisatie daarop aangesproken worden. Dat kan zijn voor schade aan personen maar ook schade aan zaken. Deze verzekering biedt een primaire dekking.

Voor welk bedrag is de organisatie verzekerd?

Deze verzekering vergoedt maximaal € 2.500.000,- per voorval.

Voorbeelden van gedekte aansprakelijkheidsschades

Tijdens de wedstrijd staat een auto langs het parcours geparkeerd, net voorbij een bocht. Tijdens de koers ontstaat een valpartij waarbij ook de geparkeerde auto wordt beschadigd. De bezitter van de auto stelt jou aansprakelijk, omdat de wedstrijd plaatsvond op de openbare weg en er geen afzettingen waren. Jij bent als organisator ook wettelijk aansprakelijk.

Tijdens een wedstrijd steekt plotseling een toeschouwer de weg over. Zes renners komen ten val. Eén van hen heeft schade aan zijn fiets en kleding. De organisator is aansprakelijk voor de schade. Deze schade is gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering van de KNWU.

Een renner schuift tijdens de wielerwedstrijd in een bocht onderuit over een stuk afzetlint dat op de weg is geraakt. Hij valt daardoor en beschadigt zijn achterwiel. De renner stelt jou als organisator aansprakelijk. Als blijkt dat de organisatie wettelijk aansprakelijk is dan dekt deze verzekering de schade.

Tijdens de wedstrijd loopt een door de organisatie geplaatste opblaasbare boog leeg. Een van de touwen van de boog komt vast te zitten aan het frame van een reservefiets die op de ploegleider auto staat. Er is schade aan de fiets. De organisatie is aansprakelijk voor deze schade. De verzekering biedt hier derhalve dekking voor.

Bij de doorkomst van het wielerpeloton werpt één van de renners een half gevulde bidon weg. De bidon komt terecht op een auto. Niet bekend is welke renner de bidon gooide. De eigenaar van de auto kan de organisatie aansprakelijk stellen voor deze schade. Deze schade is gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van de KNWU.

Voorbeelden van niet gedekte aansprakelijkheidsschades

Bij het opbouwen van het parcours raak je bij het plaatsen van de dranghekken met de lepels van een mini loader een auto. De schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. Deze schade zal dus geclaimd moeten worden op de aansprakelijkheidsverzekering van het motorvoertuig.

Na het wielerevenement op zondag ruimen de vrijwilligers van jouw wielerclub de hekken op en plaatsen ze in de berm. De gemeente komt de hekken de volgende ochtend ophalen. Iemand plaatst een hek voor de grap op straat. Iemand rijdt ’s avonds over de finishstraat, maar merkt het hek te laat op. Hij stelt jou aansprakelijk voor de schade aan zijn auto. Jij bent niet aansprakelijk voor deze schade.

Als je als organisatie niet wettelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor een gebeurtenis, dan biedt deze verzekering geen dekking.

Contact

Heb je ondanks alle informatie op de site nog een vraag, klik dan op onderstaande button.