Beginnen met fietsen

Beginnen met wegwielrennen

Wegwielrennen – De basis

Wat is een klassieker? Hoe werkt een ploegentijdrit precies? En waar is toch die kerk waar iedereen het bij een criterium altijd over heeft? Geen paniek, op deze pagina vind je alle antwoorden. Lees hieronder dus verder om te kunnen beginnen.

Hoe werkt een tijdrit?

In een tijdrit fiets je zo hard mogelijk van start naar finish. Klinkt eenvoudig toch? Natuurlijk komt er wel iets meer bij kijken, maar eigenlijk draait alles om tijd. De klok moet zo kort mogelijk tikken terwijl jij fietst. Er zijn verschillende soorten tijdritten. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Individuele tijdrit
  Wedstrijd waarbij je individueel van start naar finish fietst, in een zo kort mogelijk tijd. Dit kan ook bergop zijn. Dan heet het, hoe raad je het, een klimtijdrit.
 • Proloog
  Een korte tijdrit aan het begin van een meerdaagse wedstrijd. Ook deze rijd je individueel.
 • Koppeltijdrit
  Je mag samen op pad. In een koppeltijdrit probeer je als duo de snelste tijd op de klok te zetten.
 • Ploegentijdrit
  De naam zegt het al: deze wedstrijd fiets je als team. Goed samenwerken is daarbij minstens zo belangrijk als hard trappen. Aan de finish telt namelijk de tijd van de derde of vierde renner (dat ligt aan de wedstrijd).

Welke wegwedstrijden zijn er nog meer?

Als wielrenner fiets je bijna nooit hetzelfde soort parcours. De ene keer draai je rondjes om de kerk, terwijl je een week later van de ene naar de andere stad koerst. Hoe die wedstrijden heten, lees je hieronder.

 • Criterium
  Dit is een wedstrijd op een volledig afgesloten parcours. Je start in een peloton en probeert na een bepaald aan ronden als eerste de finish te bereiken. Leuk om te weten: een criterium heet in de volksmond ook wel ‘Rondje om de kerk’.
 • Omloop
  Ook in een omloop start je als peloton. Het grote verschil tussen een omloop en een criterium is de lengte van het parcours. Omlopen zijn een stuk langer dan criteriumrondjes.
 • Klassieker
  Bekend van TV! Een klassieker is een wedstrijd van stad tot stad. Soms finish je na een route door de provincie weer op dezelfde plek, maar de streep kan ook in een andere stad liggen. Van de drie wedstrijdvormen is de klassieker het langst, gevolgd door de omloop en het criterium. De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse klassieker.

Bijna elk weekend kun je wel ergens in Nederland een rugnummer opspelden. Kijk maar eens op onze wedstrijdkalender!

Met welk materiaal fiets je op de weg?

Racefietsen zijn gemaakt van lichte materialen, zoals carbon, aluminium of titanium. Daarnaast is er een enorme keuze aan derailleurs, tandwielen, banden, zadels, trappers en ga zo maar door. Voor ieder budget is wel een passende fiets te vinden. Hoeveel geld je fiets ook kost, onderhoud blijft van groot belang. Maak hem dus goed schoon en onderwerp hem regelmatig aan een grote of kleine beurt. Zo voorkom je materiaalproblemen!

Om af te sluiten een historisch feitje: wist je dat de eerste officiële wegwedstrijd al op 31 mei 1868 in Parijs werd verreden?

Competities

In Nederland worden verschillende competities georganiseerd die allemaal onder auspiciën van de KNWU vallen. Hieronder kun je alle competities zien die in Nederland georganiseerd worden in de door jou gekozen sport.

 • Centric top- en clubcompetitie vrouwen
  Lees alles over de Centric top- en clubcompetitie voor vrouwen via de website van Women’s CyclingOnline: topcompetitie en clubcompetitie.
 • Topcompetitie en Centric clubcompetitie mannen
  Flavio Pasquino organiseert onder auspiciën van de KNWU de topcompetitie voor mannen. Via zijn website word je volledig op de hoogte gehouden over de topcompetitie. Via de website van CyclingOnline lees je alles over de Centric clubcompetitie voor mannen.