Introductie

Een van de meest uitdagende disciplines van de wielersport!

Mountainbike in Nederland
Hoewel Nederland niet echt bergachtig is, met uitzondering van Zuid-Limburg, zijn er wel voldoende mogelijkheden om het mountainbiken te beoefenen. Er zijn parkoersen die je, mits men de regels in acht neemt, uitstekend kan gebruiken om te mountainbiken.

Net als fietscross is het mountainbiken populair geworden in Amerika. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd het in Europa geïntroduceerd en groeide het uit tot een volwassen sport, die in 1996 zelfs een Olympisch Kampioen voor Nederland voortbracht; Bart Brentjens.

Onderdelen
Cross country – Dit gaat meestal over een afgesloten parcours van een paar kilometer. Het parcours bevat vaak smalle paden, beklimmingen en afdalingen. De wedstrijden duren ongeveer 2 uur, degene die als eerste over de finish komt is de winnaar.

Marathon – Mountainbike marathon is het onderdeel waarbij het grootste duurvermogen moet worden geleverd. Het aantal verreden kilometers ligt tussen de 80 en de 100.

Downhill – Dit is een race op tijd of tegen een direct tegenstander vanaf een steile heuvel met hindernissen. Dit onderdeel is zeer spectaculair en vergt veel concentratie en technische vaardigheden.

Fourcross – Een relatief nieuw onderdeel is fourcross, dit is hetzelfde principe, alleen rijden dan 4 rijders naast elkaar, tegelijkertijd, de heuvel af. De eerste die over de finish komt heeft gewonnen.

Streetraces – Een MTB wedstrijd die niet in de bossen of door het zand verreden wordt, maar een MTB wedstrijd die gewoon over de verharde weg gaat met hindernissen en obstakels. Dus een combinatie tussen een wielercriterium en een MTB wedstrijd.

Eliminator – dit is een nieuw onderdeel binnen het mountainbike waarin vier rijders tegen elkaar strijden in een heat, gelijk als bij de Fourcross. Echter  gaan hierbij de twee beste steeds door naar de volgende ronde en wordt er niet perse van een heuvel af gereden.

Bike Trial – Biketrial draait om één ding: behendigheid. De uitdaging ligt in het met de fiets overwinnen van obstakels zonder een voet aan de grond te zetten. Trial is een officiële, door de UCI erkende wielerdiscipline met een eigen reeks worldcups, nationale kampioenschappen en EK en WK. Daarnaast is er een wereldwijde trialbond, de BIU (Biketrial International Union) die ook op nationaal en internationaal niveau competities ontplooit. In de wedstrijden worden er een aantal zogenaamde non-stops of secties uitgezet. Dit zijn korte, afgebakende routes die de deelnemers moeten afleggen. Hierbij houdt een jurylid nauwlettend in de gaten of de rijder fouten maakt. Een voet aan de grond levert een strafpunt op, maar ook andere manoeuvres zoals met een pedaal op de grond steunen, of de fiets ergens anders dan aan het stuur vasthouden laat het aantal strafpunten stijgen. De deelnemers krijgen op een wedstrijddag een bepaalde tijdsspanne om alle non-stops meerdere malen te rijden, en op iedere non-stop geldt een maximale tijdsduur van 2 tot 2:30 minuten. Uiteraard wint degene met het laagst totaal aantal strafpunten.

Wedstrijdseizoen
In Nederland wordt met name in wedstrijdverband Nationale wedstrijden georganiseerd, zoals wedstrijden van de DynaSys topcompetitie (een reeks van 5 wedstrijden). Tijdens regionale activiteiten zoals de Go Biking-tour leert de jeugd op een leuke en ontspannen manier kennis maken met de mountainbike. Ook internationaal blijven de successen van de Nederlandse mountainbikers niet ongemerkt. Zo werd Anneke Beerten in 2012 nog wereldkampioen Fourcross.

Het wedstrijdseizoen begint meestal in maart en eindigt in oktober.
Klik hier voor de website van de DynaSys Topcopmpetitie  .

Terrein
Het mountainbiken wordt verreden op geaccidenteerd terrein wat een beetje te vergelijken is met veldrijden, hoewel er bij mountainbiken meer klimmetjes en afdaling ingebouwd zijn. De weersomstandigheden zijn bij het mountainbiken vaak beter omdat het een zomersport is. Mountainbiken is een duursport waarbij uithoudingsvermogen, techniek en inzicht de boventoon voert.

Materiaal
Een mountainbike is anders gebouwd dan bijvoorbeeld een racefiets. Ze zijn aangepast aan het terrein en de ondergrond en hebben daarom bredere banden met meer profiel. Voor- en achtervering, schijfremmen en gripshifts zijn de kenmerken van een professionele mountainbike. Er zijn veel soorten mountainbikes te koop, niet alle soorten zijn geschikt voor zware trainingen en wedstrijden. Net als bij andere disciplines rijdt men met een helm, bij het downhill en fourcross gebruikt men een integraalhelm, omdat deze onderdelen meer risico met zich meebrengen.

Informatie
De KNWU organiseert in de periode van maart tot oktober diverse wedstrijden en regionale activiteiten. De aangesloten KNWU verenigingen kunnen jou op weg helpen bij de beginselen van het mountainbiken. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met de KNWU.