Nieuws

Brand wint haar eerste nationale crosstitel

13 januari 2018

Lucinda Brand is in Surhuisterveen Nederlands kampioene veldrijden geworden bij de elite-vrouwen. De renster van Team Sunweb reed al in de eerste ronde weg van de concurrentie en hield haar winnende solo vol tot aan de streep. Achter de Zuid-Hollandse veroverde Maud Kaptheijns het zilver, brons ging naar Annemarie Worst. Brand nam de titel over van Marianne Vos, die dit keer ontbrak bij de nationale titelstrijd.

Brand had zelf vooraf meer spanning verwacht gezien de krachtsverhoudingen van het afgelopen seizoen in de internationale crossen. "Ik had zelfs nog met mijn broer in de post overlegd over het wisselen in de laatste ronde naar hardere banden voor het geval er gesprint moest worden. Maar ik reed in de beginfase eigenlijk direct weg. Voor mij is dit een zege die telt, de mooiste overwinning die ik in het veld behaald heb bovendien. Ik denk dat een nationale veldrittitel wel net zo zwaar weegt als een titel op de weg ondertussen, gezien de sterke concurrentie en het algehele niveau."

"Voor mij is dit een zege die telt, de mooiste overwinning die ik in het veld behaald heb bovendien."

Lucinda Brand

Solerend naar de winst

Inge van der Heijden was daarvoor kampioene bij de beloften-vrouwen geworden. De renster van ZZPR.nl-HanClean-Orange Babies soleerde eveneens naar de winst. Fleur Nagengast werd tweede in Surhuisterveen, Yara Kastelijn derde.  Van der Heijden had vooraf niet durven dromen van de titel. "Na de kerstperiode begon ik er echt door te komen en heb ik de goede lijn te pakken. Maar je weet ook dat de concurrentie in Nederland sterk is in deze categorie. We bleven aanvankelijk met vier à vijf rensters bij elkaar, maar ik had al snel door dat ik in de modder net wat beter was. Daar kon ik ze onder druk zetten en kon ik het verschil uiteindelijk maken. Mooi dat het hier allemaal op zijn plaats valt, dit is een echte prijs, die nationale titel is iets om te koesteren."

"Mooi dat het hier allemaal op zijn plaats valt, dit is een echte prijs, die nationale titel is iets om te koesteren."

Inge van der Heijden

Meer Nederlands kampioenen

Bij de junior-vrouwen won Van der Heijdens ploeggenote Femke Gerritse die Sylvie Swinkels van de titel hield. Laura van der Zwaan werd derde. Bij de nieuweling-meisjes won Shirin van Anrooij voor Puck Pieterse (tweede) en Senne Knaven (derde). Ook Lars Rietveld (Masters 50+) en Erik Dekker (Masters 40+) hoorden het Wilhelmus voor zich spelen.

Zondag

Op zondag rijden de sportklasse/amateurs, de nieuwelingen, de junioren, de beloften en de elite-mannen hun titelstrijd. De laatste twee categorieën rijden gezamenlijk in één wedstrijd.