Nieuws

Vier wereldtitels op eerste WK-dag Para-cycling

2 augustus 2018

De Nederlandse atleten hebben het WK Para-cycling in het Italiaanse Maniago op prachtige wijze geopend. Was Jetze Plat bij de heren de eerste gouden medaillewinnaar, bij de vrouwen grepen we in de 3 vandaag verreden tijdritten alle gouden plakken. Laura de Vaan, Jennette Jansen en Carmen Koedood waren de concurrentie allemaal de baas.

Jetze Plat was als tweede Nederlander aan de beurt op de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Maniago. In het noordoosten van Italië was hij in de categorie H4 de beste op het 13,6 km lange parkoers, dat door de aanhoudende regen spekglad was geworden. Geert Schipper was drie minuten voor Plat van start gegaan en kwam uiteindelijk net tekort om het podium te halen. Plat werd geflankeerd door twee Polen: Krystian Giera (zilver) en Rafal Wilk (brons). In de categorie H3 werd Mark Mekenkamp 31ste op ruim 7 minuten van de Italiaanse winnaar Federico Mestroni.

Een beter begin hadden we ons niet kunnen wensen”, zei bondscoach Eelke van der Wal na de gouden races. “Jetze kwam met veel vertrouwen richting het WK. Ook met de druk trouwens, omdat hij in de eerst rijdende categorie van start ging en omdat hij als regerend wereldkampioen als laatste zijn tijdrit moest afwerken. En Jetze rijdt dan zo’n perfecte race”, aldus Van der Wal.

“Een beter begin hadden we ons niet kunnen wensen”

Eelke van der Wal

Dat terwijl het de hele dag 35 graden was, zegt de bondscoach. “Dus dan ben je bezig met hitteprotocollen en zo veel mogelijk afkoelen en dan gaat ineens de hemel open. En is het vervolgens 19 graden en spekglad. Er lag een rotonde op het parkoers waar een aantal jongens, waaronder ook een van ons, gewoon uit de bocht vlogen. Maar Jetze deed dat allemaal perfect.”

Toen de vrouwen van start gingen, begon het parkoers iets op te drogen. Laura de Vaan wist met deze omstandigheden perfect om te gaan, want ze won in de categorie H5 de tijdrit, voor de Duitse Andrea Eskau en de Italiaanse Ana Maria Vitelaru. Even later was het de beurt aan Jennette Jansen in de categorie H4. Ze kwam met een kleine minuut voorsprong op Svetlana Moshkovich uit Rusland en een dikke minuut verschil op Sandra Graf uit Zwitserland over de keien in het centrum van Maniago. Vervolgens wist ook Carmen Koedood in de categorie H2 de wereldtitel te pakken.

Foto's: Mathilde Dusol