Nieuws

Nederland sluit succesvol WK Para-Cycling op de baan af met zilver en brons

26 maart 2018

De Nederlandse ploeg grossierde de afgelopen dagen in medailles op het wereldkampioenschap Para-Cycling op de baan in Rio de Janeiro.  Op de slotdag kwam daar opnieuw eremetaal bij. Het tandemkoppel Tristan Bangma en Patrick Bos verraste positief met een zilveren medaille in het sprinttoernooi. Daniel Abraham Gebru veroverde een tweede bronzen medaille, dit keer op de scratch. Met in totaal elf medailles (vijf keer goud, twee keer zilver en vier keer brons) reisde de nationale ploeg terug naar huis. Met uiteraard een tevreden bondscoach Eelke van der Wal. Want alleen de Britten deden het beter in Rio.

Op de slotdag kwam er nog zilver en brons bij voor Nederland. Na de derde tijd in de kwalificatie schatte bondscoach Eelke van der Wal nog in dat brons wel eens het hoogst haalbare kon zijn voor het koppel Tristan Bangma & Patrick Bos op de sprint. Maar het pas na de Paralympische Spelen gevormde tweetal versloeg in de halve finale verrassend het Britse duo Ball-Mitchell om vervolgens pas in de finale het hoofd te buigen voor twee andere Britten: Fachie-Rotherham. Met het zilver was het tandemkoppel - dat eerder al brons won op de kilometer en de achtervolging - heel content. Dat was ook Daniel Abraham Gebru die op de scratch brons veroverde. Zeven renners namen een ronde tijdens deze wedstrijd, waarna in de finale drie man opnieuw afstand wisten te nemen. Van der Wal: "De andere twee waren gewoon sneller, maar het is heel knap dat Daniel Abraham Gebru dit WK met een tweede medaille verlaat. Eindelijk betaalt het harde werk van hemzelf en zijn begeleiding zich ook op de piste uit." De wereldtitel ging naar de Braziliaan Lauro Cesar Chaman.

 

Met Bangma/Bos en Gebru zijn al winnaars van vijf medailles genoemd. Arnoud Nijhuis veroverde zilver op de kilometer eerder in het toernooi. De gouden plakken kwamen van de vrouwen die Eelke van der Wal had mee genomen. Alyda Norbruis won goud op de 500 meter, de achtervolging en de scratch in de C2-klasse, Caroline Groot veroverde op haar eerste WK in de C5-klasse wereldtitels op de 500 meter en de scratch. De bondscoach kon over de gehele linie heel tevreden zijn. "Ik ben blij met de ontwikkeling van Gebru, met het sprinttoernooi van Bangma en Bos, maar zeker met wat de twee vrouwen laten zien. Zo vaak zal het niet voorkomen dat er vijf regenboogtruien in één gedeelde hotelkamer terug te vinden zijn. Alyda is een vaste waarde in mijn selectie, maar haalt hier opnieuw een heel hoog niveau, wat ontzettend knap is. En wat Caroline hier doet, is nauwelijks te bevatten. Van de door haar gerealiseerde tijden op training wist ik dat ze om de medailles mee zou kunnen spelen. Maar je gaat een nieuwkomer op haar eerste grote toernooi niet met de druk van goud winnen opzadelen, hoewel ze als voormalig topschaatser wel een solide basis én ervaring mee brengt. Ze overtreft hier echter alle verwachtingen en daar mogen we heel tevreden mee zijn. Dat zijn we ook over de hele linie. Al hadden Arnoud Nijhuis en Tristan Bangma en Patrick Bos hier wel een gouden medaille willen winnen. Maar ook in dit succesvolle team lukt niet alles."

Het WK Para-Cycling op de Baan vindt volgend jaar plaats op de vertrouwde piste van Omnisport Apeldoorn.

Foto: UCI