Nieuws

Nederland sluit WK succesvol af met vijf medailles

4 februari 2018

Ook op de tweede dag van het wereldkampioenschap veldrijden was er medaille-succes voor de Nederlandse selectie. Nadat Joris Nieuwenhuis bij de beloften een zilveren medaille had behaald achter Eli Iserbyt, was er bij de elite-mannen brons voor Mathieu van der Poel. Hij startte als grote favoriet voor de titel, maar moest de regenboogtrui aan de Belg Wout van Aert laten. Die won voor de derde keer op rij de regenboogtrui in deze categorie.

Net als in andere wedstrijden waren de onderlinge verschillen bij de elite-mannen uiteindelijk groot. Van der Poel en Van Aert gingen de tweede ronde nog gezamenlijk in, maar daarna nam de Vlaming snel afstand en bouwde hij zijn voorsprong ronde voor ronde uit. Ook Michael Vanthourenhout sloot bij Van der Poel aan en liet hem ter plekke staan. Van der Poel moest in de slotronde zelfs nog even een derde Vlaming in de persoon van Toon Aerts bij zich dulden, maar veroverde toch het brons. Lars van der Haar eindigde achter Aerts op de vijfde stek en was daarmee de tweede Nederlander in de uitslag.

Mathieu van der Poel was uiteraard niet voor het brons gekomen. "Ik heb hier geen echte verklaring voor. Voor mijn gevoel deed ik niet echt iets fout vandaag. Ik was ook ontspannen, maar Wout was gewoon sterker. Maar ik geef toe: als je het tijdsverschil ziet, is het niet normaal dat ik zover achter Wout eindig. Ik had toch verwacht minstens in zijn wiel te blijven." Toch was hij niet zo ontgoocheld als in Bieles een jaar geleden. "Vorig jaar was ik meer teleurgesteld. Toen verloor ik door mijn lekke banden, nu was het verschil heel ruim en werd ik dus eigenlijk op waarde geklopt. " Vermoeidheid speelde volgens hem geen rol. "Ik kan voor mijn gevoel nog wel dertig wedstrijden doen. Het was een loodzware wedstrijd met veel loopstukken, maar het was een goed parcours. En een parcours waar ik normaal gesproken uit de voeten moet kunnen. Ik kwam om te winnen en dan is deze uitkomst echt shit."

"Ik heb hier geen echte verklaring hiervoor. Voor mijn gevoel deed ik niet echt iets fout vandaag. Ik was ook ontspannen, maar Wout was gewoon sterker"

Mathieu van der Poel

Joris Nieuwenhuis laat zijn grote klasse zien met een zilveren medaille

Eerder op de dag was er een zilveren medaille voor Joris Nieuwenhuis bij de beloften-mannen. De uittredend kampioen pakte na de start direct de kop, maar zag Eli Iserbyt snel dichterbij komen. Door een schoenwissel reed de Vlaming snel bij hem weg. Uiteindelijk bedroeg het verschil tussen de Belg en de Nederlander 28 seconden. De Fransman Yan Gras drong nog even aan in de strijd om het zilver, maar moest de Achterhoeker uiteindelijk laten rijden. Nieuwenhuis dacht na afloop niet dat de materiaalpech hem de zege had gekost. "Eli liep natuurlijk ver bij me weg door die schoenwissel, maar die kloof liep later nog verder op. Ik heb mijn eigen wedstrijd gereden, zoals ik al het hele seizoen doe. Ook toen Gras bij me kwam, ben ik nooit in paniek geraakt. De toeschouwers riepen op een gegeven moment dat ik weer een gat had geslagen en toen ben ik er nog een keer vol voor gegaan. Mijn seizoen was zeker niet de beste uit mijn loopbaan als gevolg van een blessure aan mijn linkerbeen. Ik was dit jaar op internationaal niveau zelfs nog niet één keer tweede. Ik zal hier later zeker blij mee zijn. Maar toen ze bij de huldiging de regenboogtrui aan Eli Iserbyt gaven, was het wel even lastig. Het was zo mooi om de trui te dragen." Sieben Wouters mengde zich in de beginfase ook in de strijd om de medailleplaatsen, maar kwam uiteindelijk op de zevende plek over de streep.

"Ik zal hier later zeker blij mee zijn. Maar toen ze bij de huldiging de regenboogtrui aan Eli Iserbyt gaven, was het wel even lastig."

Joris Nieuwenhuis

Bondscoach Gerben de Knegt kijkt tevreden terug

Bondscoach Gerben de Knegt: "Voorafgaand aan het WK had ik aangegeven dat wij in elke categorie meedoen voor het podium. Het is mooi dat het ook zo uitpakt. Ik ben blij dat Nederland een talentvolle lichting heeft die nog vele jaren mee kan."