Nieuws

Spectaculair NK Para-cycling tijdens VondelGames

20 september 2018

Afgelopen zaterdag, 15 september, werden de VondelGames voor de vierde keer in het Amsterdamse Vondelpark georganiseerd door Reade. Het mooie weer, de samenkomst van aangepaste en reguliere sport, de toegankelijkheid en de spectaculaire NK-races zorgden ervoor dat velen het park met een warm gevoel verlieten.

De VondelGames biedt al vier jaar lang een podium voor alle facetten van reguliere en aangepaste sport. Dit jaar was het evenement voor de eerste keer het podium van de NK Para-cycling. Een mooie dag, waarbij maar liefst drie wereldkampioenen aan de start verschenen. Met snelheden tot 50 km per uur waren de NK-races, ook voor de vele toeschouwers, weer een groot spektakel. Er werd gestreden om het rood-wit-blauwe tricot op de drie verschillende onderdelen: cycling, tandems en handbiken.

Cycling

Op het onderdeel cycling werden drie titels verdeeld. In de categorie Mannen C1-3 ging de winst naar Stijn Boersma. Hij werd op het podium vergezeld door Andre Wijnhoud en Sven Boekhoven, die respectievelijk tweede en derde werden. Bij de Mannen C4-5 stonden er twee deelnemers aan de start. Uiteindelijk greep Martin van de Pol de gouden medaille en moest Paul Serné genoegen nemen met het zilver. Bij de Vrouwen C1-5 mocht Luna Jonkers de hoogste trede beklimmen.

Tandems

In de categorie Mannen werd het een hele spannende en felle strijd om de podiumplaatsen. Uiteindelijk wist Stephen de Vries met piloot Patrick Bos het goud te grijpen. 0,02 seconden daarachter bemachtigden Tristan Bangma en Cor van Leeuwen het zilver. Twee seconden daarachter sprintten Vincent ter Schure en Timo Fransen uiteindelijk naar het brons. Bij de Vrouwen finishten Shie Au Yeung en Minke van Dongen (eerste) met twintig seconden voorsprong op hun tegenstanders Joelle Engel en Ingrid Schulting-Tempert (tweede).

Handbiken

In de categorie Mannen H1-5/O stonden maar liefst 13 deelnemers aan de start. Mitch Valize bleek uiteindelijk de sterkste en kreeg Johan Reekers (tweede) en Tim de Vries (derde) mee op het podium. Bij de Vrouwen H1-5/O ging de winst met overmacht naar Laura de Vaan. Chantal Haenen greep het zilver door 50 seconden na De Vaan over de streep te komen. Yvette Rottger-Wollersheim pakte vijf seconden achter Haenen het brons.

Foto's: Ilse Schaffers