Nieuws

Mooie wedstrijden bij het NK Omnium Masters

10 januari 2018

Tijdens het NK Omnium Masters in het Velodrome Amsterdam hebben de Masters 40+ en 50+ gestreden om de kampioenstruien. Het was deze editie van het Nederlands kampioenschap ‘Het NK van de sterke mannen’.

In de 30+ categorie gingen zes renners van start, waardoor er geen officieel NK gereden kon worden. Het beloofde echter mooie onderdelen te worden, met toppers als Martin van Plateringen en Luc Ducrot. Bij alle onderdelen bleek Martin een maatje te groot. Hij pakte dan ook de overwinning in het omnium.

Mooie strijd bij de Masters 40+

Bij de Masters 40+ werd er gestreden om de titel ‘Nederlands Kampioen Omnium Masters 40+’, met natuurlijk de daarbij behorende mooie trui. Het was op voorhand al een spannende strijd tussen een aantal toppers. Het omnium begon met een scratch; deze werd door een sterke Folkert Zwiers gewonnen. Na de scratch wist Folkert ook de overwinning te pakken in de temporace. Het leek er dan ook op dat niemand de trui meer kon afpakken van Folkert.

Echter, het volgende onderdeel - de afvalkoers - is altijd spannend en lastig in te delen. Folkert werd hier 4e en kreeg een kleine tegenslag te verduren. Dit was het onderdeel waarop zijn tegenstanders konden inlopen, wat ook gebeurde. Een sterke Ramses Bekkenk – normaal veel op het stand te vinden – werd 2e in de afvalkoers. Dit deed hij ook al in de scratch en in de temporace. Folkert en Ramses gingen dus met een gelijk aantal punten de finale in: de puntenkoers.

De punten worden opgeteld bij het totaal. Ook Maxime Harteloh – die de afvalkoers won – was genaderd tot op 2 punten. Het was een spannende koers. De eerste 3 sprints maakten het nog mooier. De drie mannen in de kop van het klassement verdeelden de punten en de gaten tussen de leiders bleven klein. Na een inspanning van Folkert om sprint 4 te winnen, slopen er 3 mannen weg: Ramses, Maxime en Maarten Vosmer – die voor de puntenkoers nog op de 5e plaats stond. Folkert probeerde uit alle macht zijn positie te verbeteren, maar drie tegen één bleek voor hem niet te winnen. Folkert zat stuk en de drie mannen voorop liepen uit. Er werd een ronde gepakt door Ramses, Maxime en Maarten.

Hiermee was het rood-wit-blauw voor Folkert helaas verdwenen. In de tussenliggende sprints had Ramses een stevig aantal punten binnengehaald en was niet meer in te halen in de laatste sprint. Maxime bevestigde de goede vorm door de laatste sprint te winnen en een 2e plek overall te bemachtigen. Door een sterke puntenkoers klom Maarten van een 5e naar een 3e plaats.

Masters 50+ houden het spannend

Ook bij de Masters 50+ beloofde het een mooie strijd te worden. Bart van Breemen moest het opnemen tegen sterke en ervaren tegenstanders. In de scratch bleken twee mannen er bovenuit te steken: Van Breemen en Jetelich. Marco Jetelich won de scratch voor Bart. Ook bij de temporace bleken deze mannen erg sterk. In de afvalkoers was een kleine kentering in het klassement: Bart van Breemen – die tot dan toe erg sterk was – ging er redelijk vroeg uit. Marco Jetelich nam een grote voorsprong mee naar de puntenkoers, Bart kwam op de 2e plaats en Michéle Somers en Ralph Greupink werden respectievelijk 3e en 4e.

Ook hier lag het puntentotaal niet ver uit elkaar. Met een ronde voorsprong kon bijna iedereen nog op het podium eindigen. Het werd een ware veldslag: De top 4 pakten een ronde en kwamen allen op +20 punten. Hierna kwam nog een spervuur van demarrages en rondes. Uiteindelijk kwam de hele top van het klassement op +40.

Om nog naar het podium te komen, moest er door de mannen buiten de top 3 nog een ronde worden gepakt. Eén man heeft een zeer sterke revanche genomen op zichzelf: Henk Ceelen. Hij werd laatste bij de afvalkoers, maar wist al zijn kracht en ervaring te gebruiken om zichzelf op het podium te knallen. Hij pakte 3 ronden op het peloton en eindigde met +60 punten. Door deze sterke vertoning wist hij het brons te pakken. De uiteindelijke uitslag in de categorie 50+ is: 1e Marco Jetelich, 2e Bart van Breemen en 3e Henk Ceelen.