Nieuws

Nederland kijkt tevreden terug op WK Para-cycling

5 augustus 2018

Nederland kan met 9 keer goud, 3 keer zilver en 1 keer brons terugkijken op prachtig WK Para-cycling

Op de laatste dag van het WK Para-cycling in het Italiaanse Maniago is Nederland er niet meer in geslaagd een medaille te pakken. Dat zorgt ervoor dat de Nederlanders op 9 gouden medailles, 3 zilveren medailles en 1 bronzen medaille uitkwamen voor wat betreft de wereldkampioenschappen. De 9 gouden medailles zijn een nieuw record voor de Nederlandse Para-cycling-ploeg.

In de ochtend was Daniel Abraham Gebru als uittredend wereldkampioen op de weg en (opnieuw) kersvers wereldkampioen tijdrijden de topfavoriet voor de wegwedstrijd. Het liep allemaal niet zoals gewild voor de atleet uit de categorie C5 en een vierde plaats was het uiteindelijke resultaat. “Daniel kwam in de slotronde aansluiten bij de koplopers, maar was helemaal leeg en kon daardoor geen medaille pakken”, zei assistent-bondscoach Loes Gunnewijk daarover.

 

Stijn Boersma pakte vervolgens de 7de plaats in de categorie C3, waarna het de beurt was aan Caroline Groot bij de dames in de C5-koers. Zij haalde de finish niet, omdat ze was betrokken bij een valpartij. “Na een bezoek aan het ziekenhuis bleek dat er een scheurtje in haar sleutelbeen zat, wat natuurlijk enorm balen is”, aldus Gunnewijk.

Als afsluiter van de wereldkampioenschappen in Italië voor de Nederlandse ploeg stond de tandemkoers voor mannen op het programma. Maar ook die koers verliep niet vlekkeloos. “Meteen na de start reden Patrick (Bos) en Stephen (de Vries) lek, later ook Vincent (Ter Schure) en Timo (Franssen)”, vertelde Gunnewijk. “Tristan (Bangma) en Cor (van Leeuwen) zaten nog in de kopgroep bij het ingaan van de laatste ronde, maar kregen toen ook te maken met materiaalpech. Dat hoort ook bij de koers, maar het maakt deze dag wel zuur.”

Tevreden over WK

Maar met 9 gouden plakken, 3 zilveren en een bronze kon de Nederlandse équipe niet anders dan tevreden zijn. “Bij de vorige wereldkampioenschappen in Zuid-Afrika gingen we naar huis met 6 keer goud en dat hebben we nu fors verbeterd”, was Gunnewijk tevreden. “Nu op naar het volgende doel: volgend jaar zijn zowel de wereldkampioenschappen Paracycling op de baan als op de weg in Nederland. Tijd voor ons om titels te verlengen of ons te revancheren voor eventuele verloren wereldtitels.”

Foto's: Mathilde Dusol. Foto Social post: Bert Willems