Introductie

Eén van de onbekende disciplines van de wielersport. Kunstwielrijden is een tak van de wielersport die behendigheid en fietsbeheersing op een gracieuze wijze laat zien.

Speciale fietsen
Beoefenaars van deze sport rijden op een speciale fiets zonder remmen, verlichting, spatborden of andere overbodige zaken en vertonen diverse soorten van oefeningen op een sporthalvloer.
Dit gaat bijvoorbeeld achteruitrijdend of staand op de fiets. Ook worden er diverse sprongen gemaakt.

Oefeningen
Naast de individuele beoefening zijn er ook disciplines met 2, 4 of 6 mensen tegelijk. Van te voren moet men aan de wedstrijdleiding (jury) aangeven welke oefeningen men gaat maken. Ook in deze tak van wielersport zijn er diverse (leeftijd)klassen en categorieën. Het is net als bij turnen, hoe moeilijker de oefening (figuren) en de uitvoering daarvan, hoe meer punten het oplevert.

Mondiale sport
Kunstwielrijden wordt het meest in Duitsland en de landen eromheen beoefend. Het reglement en de namen van de oefeningen zijn daarom allemaal in het Duits. In Europa zijn er diverse kampioenschappen, waarbij Duitsland, Zwitserland en sommige Oostbloklanden de boventoon voeren, ook Azië is toonaangevend.

Cyclobal
Cyclobal is een in Nederland weinig bekende sport die zeer nauw verbonden is met kunstwielrijden en het beter bekende voetbal. Cyclobal, of ookwel radbal, wordt in een gymzaal gespeeld met twee teams van twee personen.
Het is de bedoeling om, net als bij voetbal, de bal door een combinatie van behendigheid en teamwork in het doel te krijgen. Meestal wordt er geschoten met de wielen, maar in principe mag elk onderdeel van de fiets of het lichaam gebruikt worden zolang de voeten op de pedalen blijven en de handen aan het stuur.

Informatie
In Nederland wordt het kunstwielrijden en cyclobal vertegenwoordigd door KWV de Heidebloem uit Heerlen en TWC Maaslandster uit Landgraaf, beiden in Limburg.
Neem voor meer informatie contact op met:

KWV De Heidebloem
Rennemigstraat 8, 6413 BT Heerlen
info@kwvdeheidebloem.nl

TWC Maaslandster Zuid-Limburg
Haanraderweg 47, 6464 CM Kerkrade
info@twcmaaslandster.nl